Lauksiu Jūsų vyno edukacijos kursuose 2025-aisiais. Daugiau info čia.
Jūratė Sprindžiūnaitė - profesionali žurnalistė, dirbusi dienraščiuose "Respublika", "Lietuvos rytas", žurnaluose "Stilius", "Stilius Plius", "Žmonės", "Moteris", "Vyno žurnalas". Per dvidešimt metų ji publikavo daugybę rašinių apie vyną ir vyndarius, keliones po vynines ir tarptautines vyno parodas, akląsias degustacijas. Prieš porą metų jos pomėgis vynui tapo jos darbo. Tačiau apie vyną ir maistą ji rašo iki šiol. Ir dar su didesne aistra, nes patirtis leidžia reikšti savo nuomonę. Dabar jos rašiniai apie vyną ir vyno žmones publikuojami žurnaluose "Geras skonis", "Ingeligent Life", "Moteris", dienraščiuose "Lietuvos rytas". "Verslo žinios"
Kas bendra tarp vyno, Mėnulio ir vynmedžio šaknų?
Greitai vynas nebebus vertinamas pagal skonio švarumo ir grynumo, išvaizdos tyrumo bei skaidrumo kriterijus, kurie galioja keliolika dešimtmečių. Kur kas svarbiau bus, kaip sveikai jis padarytas. Deja, kol kas natūraliai ar ekologiškai pagamintas vynas yra neteisingai nuvertinamas. Tai yra klaida“,- gavome laišką iš vieno Šampanės vyndario, praėjusį rudenį ruošdamiesi Putojančio vyno akademijos paskaitoms.
Virtuali diskusija tarp Vilniaus ir Šampanės kaimelių vyndarių išsivystė, kai neseniai duris atvėrusios specializuotos šampano parduotuvės „Šampanė“ savininkai į paskaitą atnešė butelį rožinio šampano, kuriame plaukiojo drumzlės. Pagal griežtus Šampanės regiono reikalavimus (jie tikrai yra griežčiausi vyno pasaulyje!) šampanas turi būti skaidrus ir be jokių inkliuzų. O čia – nuosėdos!
Apie svetingumą restorane: kaip jį jaučiame arba ne
Ruošdamasi kelionei į svečias šalis, patikrinu, kaip vertinamas viešbutis, kuriame gyvensiu, restoranas, baras, užeiga, kurioje valgysiu ar ragausiu maistą bei vyną. Šį pavasarį, kai ruošiausi į Prahą, atkreipiau dėmesį, kad viešbutis, kuriame gyvensiu, turi aukščiausią įvertinimą už svetingumą.
Kas yra svetingumas? Kaip mes jį suprantame? Ko tikimės, kai ateiname į restoraną? Iš vaikystės pamenu, kaip seneliai kalbėdavo apie svetingus gimines ir draugus. Suprask, kai nuvažiuodavome pas juos į svečius, būdavome privaišinami gausybe pačios šeimininkės priruoštų patiekalų. Negana to, dar parsiveždavome tos pačios šeimininkės pagamintų rūkytų, marinuotų, raugintų, džiovintų gėrybių žiemai. Čia tai svetingumas!
Kodėl grapos gamintojų laboratorija buvo praminta „kiaušais“?
Pasirodo, šiauriečiai italai taupūs žmonės. Jie net vynuogių išspaudų neišmeta. Vyndariams tai nereikalingos šiukšlės, nes jų visas dėmesys sutelktas prie vyno fermentavimo statinių. Tačiau grapos darytojams išspaudos, kurios vietinių vadinamos vinaccia, yra tarsi lobis. Nuo jų kokybės priklauso kokie lašai išvarvės iš distiliavimo aparato. Kiekvieną rudenį šiaip jau kilmingu vynu garsėjantys Pjemonto, Trentino, Alto Adidžės, Veneto, Friulio, Lombardijos regionai pakvimpa raugu. Pakvimpa, išties, per skambiai pasakyta. Tiksliam apibūdinimui šitą žodį reiktų rašyti kabutėse.
Našlė - sėkmės simbolis Šampanėje
Šampanė ir našlės. Nors skamba keistokai, tačiau su gedulingo statuso moterimis šiame vyno regione siejama sėkmė ir net labai didelė sėkmė. Vienos našlės dėka geriame šampaną be drumzlių, kita išdrįso sukurti sausą šampaną, kai tuo tarpu visos Europos aukštuomenė mėgavosi saldžiu it medus putojančiu vynu. Žurnalistė Jūratė Sprindžiūnaitė grąžina mus į XIX amžiaus pabaigą, kai Šampanėje vyko didieji virsmai.
Šampanas žinovams
Šampanas masėms, laistymuisi paplūdimiuose ar ant lenktynių nugalėtojų pakylos. Arba šampanas žinovams. Jūratė Sprindžiūnaitė aiškinasi, kodėl, kam ir kada atsiranda takoskyra tarp kilmingiausio putojančio vyno, kurio per metus į pasaulį iškeliauja tik apie 300 milijonų butelių.
Į žinovų gretą tegu stoja tie, kuriems svarbus šio gėrimo saldumo lygį apibūdinantys terminai brut nature, extra brut arba zero dosage.
Įsipilk porto pats!
Išauklėta, rafinuota dama , sėdinti prie stalo su ponais, gurkšnojančiais portą, gali taip ir likti jo neparagavusi, jei nesulaužys įprastų etiketo taisyklių ir kantriai lauks kol džentelmenai į jos taurę įpils šlakelį kvapnaus gėrimo. Mat, portas, jeigu seksime senomis jūreivių sukurtomis tradicijomis, turi kitokias gėrimo taisykles. Apie tai ir kitus šiauriniame Portugalijos Douro regione gaminamo saldaus, pastiprinto gėrimo subtilumus pasakoja Jūratė Sprindžiūnaitė.
Daugiaveidis „Chardonnay“
„Jei vyno meniu nerandu mėgstamo vyno, visada renkuosi Chablis, bet tikrai neužsisakau banalaus „Chardonnay“,- su pasididžiavimo ištarė vyno gėrėjas, kai kuriems svečiams prie stalo sukėlęs šypsenas. Kodėl? Apie tai pasakoja Jūratė Sprindžiūnaitė.
Madingas pasaulyje, nepripažintas Lietuvoje
Vyno magistras, vienas labiausiai vertinamų kritikų Clive Coates yra pasakęs: „Pinot Noir“ – tai lyg bučinys moters, kurią jūs ką tik įsimylėjote visam gyvenimui“. Jūratė Sprindžiūnaitė pasakoja apie labiausiai nenuspėjamą vynuogių veislė.
Vasaros pasirinkimas – rožinis vynas
Per kelias valandas internete parduoti 6000 butelių rožinio vyno „Miraval 2012 rosé“! Vyno žinovus tai gerokai trikdanti žinia, tačiau taškai ant i susidėlioja, kai sužinai, kad tai – Holivudo žvaigždžių Brado Pitto ir Angelinos Jolie vynas. Jūratė Sprindžiūnaitė aiškinasi, ko vertas rožinis vynas, gaminamas visuose vyno kraštuose.
Vyndariai Pietų Afrikoje drąsiai laužo taisykles
„Užsisakyk viešbutį trims naktims, susiplanuok kelis susitikimus, visa kita palik savieigai“, - šiuo bičiulio patrimu, kaip rengtis kelionei į Pietų Afrikos Respubliką (PAR) pasinaudojo vyno žinovė Jurgita Karinauskaitė (35). Ir nenusivylė. Egzotiškame ir draugiškame krašte ji patyrė daug atradimų.