
Lauksiu Jūsų vyno edukacijos kursuose 2025-aisiais. Daugiau info čia.

Gaja Rossj Bass Langhe DOC 2011 (168 Lt.) Gaja Gaia & Rey Langhe DOC 2006 (450 Lt.) Gaja Sito Moresco Langhe DOC 2011 (158 Lt.) Gaja Dagromis Barolo DOCG 2008 (170 Lt.) Gaja Barbaresco DOCG 2008 (508 Lt.) Gaja Sperss Langhe Nebbiolo DOC 1999 (712 Lt.) Baltieji išsiskyrė intensyviu egzotiškų vaisių aromatu, aliejiška struktūra burnoje. Vakarienės metu kilo diskusija, kad "Gaja Rossj Bass" turi ne tik 'Chardonnay', bet ir šiek tie 'Sauvignon Blanc', nors vyninės lankstinuke tokios info nebuvo

Dar kartą įsitikinome, kad "Riedel" yra geriausias raktas atveriantis vyno subtilumus. Visi vynai iš ryto buvo atidaryti, dekantuoti ir iškart supilti atgal į butelius be ipadėti šaltai. Vakare į taures pateikti iš butelių. Tai - labai svarbi detalė draugaujant su jaunais, brandinimui skirtais vynais.

'Nebbiolo' vynui rekomenduojama 'Pinot Noir' taurė. Tačiau viena (kairėje) skirta Grand Cru lygio vynui. Šiuo atveju joje ragavome "Gaja Sperss Langhe Nebbiolo DOC 1999".

Gaja Rossj Bass Langhe DOC 2011 (168 Lt.) Gaja Gaia & Rey Langhe DOC 2006 (450 Lt.) Gaja Sito Moresco Langhe DOC 2011 (158 Lt.) Gaja Dagromis Barolo DOCG 2008 (170 Lt.) Gaja Barbaresco DOCG 2008 (508 Lt.) Gaja Sperss Langhe Nebbiolo DOC 1999 (712 Lt.) Baltieji išsiskyrė intensyviu egzotiškų vaisių aromatu, aliejiška struktūra burnoje. Vakarienės metu kilo diskusija, kad "Gaja Rossj Bass" turi ne tik 'Chardonnay', bet ir šiek tie 'Sauvignon Blanc', nors vyninės lankstinuke tokios info nebuvo
Gaja: prisilietimas prie legendos
Kas domisi vynų, žino, kad "Gaja" - tai Pjemonto žvaigždė. Na, tokia kaip Toskanoje "Antinori". Ir dar žino, kad "Gaja" vynas yra brangus arba laaaabai brangus. Kai nežinia stiliaus, truputį baugu pirkti už kelis šimtus litų vyną, kad galėtum jį pažinti. Be to, iš vieno paragauto butelio ne kažin ką pažinsi. Kai sužinojme, kad "Bennet Distributors" rengia "Gaja" degustacinę vakarienę, net ilgai negalvodami, atiidėjome visus darbus ir užsirašėme į renginį. Gerai, kad ilgai ir negalvojome, nes 30 vietų buvo parduotos per kelias dienas. Patirtis vertinga, nes supratome, kad raudonąją "Gaja" reikia gerti ne jauną, bet gerokai brandintą, tačiau akivaizdžiai supratome, kodėl Pjemonto vynai vadinami investiciniais vynais. Jie puikiai tinka kantriems vyno gėrėjams arba tiems, kurie yra pasirengę sukaupti gerą vyno rūsį savo vaikams ir anūkams.

Tikrų tikriausias pasididžiavimas, minerališkumo, gaivumo ir paslapties bomba. Jo kaina - apie 350 litų. Verta rekomenduoti gerai su tokio stiliaus vynu susipažinusiam mėgėjui, tiksliau, rimtam žinovui.

„Michele Chiarlo Rovereto Gavi del Comune di Gavi DOCG“ - ganėtinai išraiškingo aromato, todėl rekomenduojamas tiems, kurie žavisi egzotiškų geltonųjų vaisių puokšte. Sausas, puikiai subalansuotas, šilkinės tektūros. Ilgą laiką aromatai taurėje kinta, darosi sodrus, jaučiamos anyžių užuominos.

„Vynas ir draugai“ degustavo visame pasaulyje pripažinto „La Scolca“ gamintojo tikrai nepigius, bet įsimintinus egzempliorius. Šis - puikus lengvo, vasariško maisto palydovas.

Tikrų tikriausias pasididžiavimas, minerališkumo, gaivumo ir paslapties bomba. Jo kaina - apie 350 litų. Verta rekomenduoti gerai su tokio stiliaus vynu susipažinusiam mėgėjui, tiksliau, rimtam žinovui.
Gera, balta Italija. Nepelnytai dar neatrasta mūsuose
Ragavome ir vertinome "Gavi di Gavi". Šie vynai rekomenduojami tiems, kurie vertina svelnius, islaikytus, neikyrius baltuosius vynus. Žodžiu, eleganciją. „Gavi di Gavi“ – baltoji šiaurinės Italijos miegančioji princesė. Lietuvoje atrasta tik mėgėjų, kurie, greičiausiai lankėsi Pjemonto apylinkėse, nes čia, nedidelėje Alessandria provincijoje, iš ‘Cortese‘ vynuogių gaminamas šis įdomus vynas. Pavadinimą vynas gavo nuo vietinio Gavi miestelio. Šis vynas čia žinomas nuo XVII amžiaus. 1974 metais šiai nedideliai Pjemonto regiono zonia buvo suteiktas DOC, o1998-aisiais ir aukščiausias DOCG statusas. Daugiau info po nuotraukomis.

Kiekvienas lašas vertas jūsų laiko. Ir jis tikrai nenuvils!

Gėrimas iš rojaus (Paradis). Taikrai iš rojaus, nes Konjako regione kiekvieni garbingi namai turi patalpą su igai brandintais, senais konjakais ir ją vadina rojumi. Toks konjakas - lyg kvepalais, sumaišyti iš kelių dešimčių skirtingų konjakų. 45 laips. stiprumas, bet burnoje jis švelnesnis, glotnesnis.

Įdomus, gana retas egzempliorius, nes konjakas pagamintas tik iš Fins Bois subregiono, kurio vynuogės nėra itin vertinamos. Ši Konjako regiono dalis yra arčiau Atlanto vandenyno. Aromate ir skonyje jaučiama druska.

Kiekvienas lašas vertas jūsų laiko. Ir jis tikrai nenuvils!
V&D bičiulių užsakymas: suraskite man švelnų konjaką
Pripažinkime, šio gėrimo paieškos nėra tokios lengvos dėl jo brangumo. Mūsų bičiulė nenori VSOP ar VS kategorijos konjako, reikia kažko... iš debesiems :) Suprask, labai labai išieškoto :) AMKA surengė keleto išskirtinių konjakų ir armanjakų degustaciją. Susidomėjusiems "Vynas & draugai" gali pateikti detales rekomendacijas. Rašykite mums :)
Išsamesnę info rasite parašuose po nuotraukomis.

Šįkart ragavome pietinėje Šampanėje Buxeuil įsikūrusių "Moutard-Diligent" šampano namų išskirtinių šampanų. Namai, kurie šampaną gamina nuo 1927 metų, turi apie 30 ha vynuogynų, per metus pagamina apie 400 000 butelių šampano.

Degustacijos pradžia. Apšilimui. Pirmas iš dešinės sukurtas savininko Francois dviejų seserų, kurios dirba kartu, garbei. Įdomu, kad šis šampanas pagamintas pagal solera sistemą, kuri absoliučiai netipiška šiam regionui. Tokiu būdu Ispanijoje gaminamas brendis. Šio šampano cuvee - šešių metų derlius, nuo 2002 iki 2008. Gėrimas 3 metus laikytas su mielėmis. Tai skoniui duoda sodrumo ir gilumo. Vidurinysis retas, nes pagamintas iš 'Pinot Blanc' vynuogės.

Rimtoji degustacijos dalis. Trys iš jų specialiai atvežti šiai degustacijai ir nusipirkti jų nebuvo galima. Bet užsisakyti, galima.

Šįkart ragavome pietinėje Šampanėje Buxeuil įsikūrusių "Moutard-Diligent" šampano namų išskirtinių šampanų. Namai, kurie šampaną gamina nuo 1927 metų, turi apie 30 ha vynuogynų, per metus pagamina apie 400 000 butelių šampano.
Šampanas "Moutard": įdomus, už protingą kainą
Tikri vyno mėgėjai, besidomaujantys ne tik naujienomis, bet žvelgia į gelmę, kartais turi puikią galimybę paragauti retų, įdomių gėrimų. Tokias progas sukuria "Mineraliniai vandenys" ir tia jie daro už tikrai juokingą kainą. Mes tikimės, kad šią tradiciją jie tęs ir tęs.
Daugiau info parašuose po fotografijomis.

Paragavę 3 baltuosius, 2 raudonuosius bei 4 saldžiuosius vynus, žinovai pradėjo diskusijas. Iš kurio krašto šis vynas? „Moldova, Ukraina, Gruzija, Rumunija, Slovėnija. Žodžiu, Rytų Europos vyndarių darbas“, - skambėjo spėjimai. Išties jie buvo labai arti tiesos.

Kaip ir dera tradicinei aklajai degustacijai, vynai buvo paslėpti, kad ragautojai nė i š menkiausios užuominos nesuprantų, ką, iš kur ragauja.

„Juodasis daktaras“ – raudonasis desertinis vynas, tamsios vyšnių spalvos su šokoladiniais atspalviais. Juodų uogų, šokolado, odos aromatai labai tolygūs. Kiek vėliau taurėje išryškėja dūmo, net durpių natos. Sodrus vynas su nuosaikiai integruotu alkoholiu. Gaminamas iš kelių rūšių vietinių vynuogių, du metus laikytas ąžuole.

Paragavę 3 baltuosius, 2 raudonuosius bei 4 saldžiuosius vynus, žinovai pradėjo diskusijas. Iš kurio krašto šis vynas? „Moldova, Ukraina, Gruzija, Rumunija, Slovėnija. Žodžiu, Rytų Europos vyndarių darbas“, - skambėjo spėjimai. Išties jie buvo labai arti tiesos.
Krymo vynas - egzotika
Kuo ypatingi Krymo vynai ir kodėl juos verta paragauti bei vertinti? Krymas – tai Azovo bei Juodosios jūros įtakos apsauptas pusiasalis Ukrainos pietuose, kur vyndarystės tradicijos puoselėjamos, saugomos keletą tūkstančių metų. Krymo vynai žavi autentiškomis vynuogių veislėmis, kurios niekur kitur nerandamos. Buvo mėginių kai kurias veisles, iš kurių gaminami raudonieji pastiprinti vynai, perkelti į kitas vietas, tačiau jų organoleptinės savybės gerokai suprastėjo. Krymo vyno kokybę ir išskirtinumą lemia vietos klimatas, dirvožemis. Taip pat ir teisingai prižiūri vynuogynai. Kai kuriuose iš jų nuo vieno vynmedžio priskinamas tik vienas kilogramas vynuogių. Tai yra garantija pagaminti sodrų, aromatingą vyną. Čia derlius renkamas rankomis, į vynuogynus einama po kelis kartus, kad būtų surinktos tik geria prinokusios, sveikos uogos.

„Pago de Tharsys Unico Blanc de Negre Cosecha 2008“ – tai Requena regione įsikūrusio vyno ūkio produktas, galima sakyt – vyndario pasididžiavimas. Jis išsiskiria net išvaizda. Vyno etiketė pagaminta iš molio, išgėrus vyną ji gali tapti papuošalu. Turinys atitinka lūkesčius: pirmas dvelksmas – raudonos uogos ir raudoni obuoliai, kvepia abrikosai, egzotiški citrusai, nokios kriaušės, vėliau veriasi medaus, migdolo riešutų aromatai. Puokštės pakaks net pusvalandžio meditacijai! Kaina - 128 Lt.

Joan Raventos Rosell vardas primena pirmuosius ispanų bandymus sukurti putojantį vyną Penedeso regione. Tai vyko XIX a. pabaigoje. Parduotuvėse galite rasti dviejų sumanių ispanų pavardes įamžintas etiketėse. Tarp pirmųjų buvo Josep Raventos („Codorniu Seleccion Raventos Cava Brut“, 36 Lt Gero vyno parduotuvėje) ir Joan Rasentos Rosell senelis Pere Raventós Varias („Joan Raventos Rosell Cava Brut“, 37 Lt ir „Brut Nature“, 40 Lt - "Marche Boutique").

Kūrybingi cava gamintojai rado būdą, kaip moterims lengviau ir elegantiškiau pilstyti cava.

„Pago de Tharsys Unico Blanc de Negre Cosecha 2008“ – tai Requena regione įsikūrusio vyno ūkio produktas, galima sakyt – vyndario pasididžiavimas. Jis išsiskiria net išvaizda. Vyno etiketė pagaminta iš molio, išgėrus vyną ji gali tapti papuošalu. Turinys atitinka lūkesčius: pirmas dvelksmas – raudonos uogos ir raudoni obuoliai, kvepia abrikosai, egzotiški citrusai, nokios kriaušės, vėliau veriasi medaus, migdolo riešutų aromatai. Puokštės pakaks net pusvalandžio meditacijai! Kaina - 128 Lt.
Kuo cava skiriasi nuo vino espumoso?
Na, jei ispanas daro putojantį vyną iš ‘Bobal‘ vynuogių veislės, kad ir kaip gerai jis tai darytų, savo putojančio vyno neturės teisės vadinti cava. O mums kol kas neteko ragauti putojančio vyno pagaminto iš raudonosios ‘Bobal‘, tad kaip jis besivadintų – net gniaužia kvapą iš smalsumo!
Cava kol kas gaminama iš baltųjų ‘Macabeo‘, ‘Xarello‘ ir ‘Parellada‘. Prie šios trijulės dažnai prisideda ‘Chardonnay‘. Dar gali būti naudojama ‘Malvasia‘. Raudonosios vynuogių veislės – ‘Trepat‘, ‘Garnacha‘ ir ‘Monastrell‘ bei prancūziškoji karalienė ‘Pinot Noir‘ – oficialia cava žaliava tapo neseniai.
Daugiau informacijos rasite po fotografijomis.

Įdomu, ar skiriasi ir kuo, tų pačių metų šampanas arba skirtingų metų Dom Perignon, vienas geidžiamiausių prestige cuvee šampanų.


Iš prestige šampanų visada galima laukti estetinių netikėtimų, kurie priverčia nusišypsoti.

Įdomu, ar skiriasi ir kuo, tų pačių metų šampanas arba skirtingų metų Dom Perignon, vienas geidžiamiausių prestige cuvee šampanų.
Prestižo kategorijos šampanai
Ar tikrai Dom Perignon gali būti skirtingas? Taip, toks buvo privataus šampano kolekcininko noras: kartu su bendraminčiais išsiaiškinti skirtumus, kurie yra tarp skirtingo derliaus prestige cuvee šampano. Kitas geras ir labai sveikintinas noras - suprasti, kad kiekvieni šampano namai turi savitą stilių net ir siūlydami tų pačių metų derliaus šampaną.
Degustacijos detalės parašuose po nuotraukomis.

Rengiamas privačia verslininko ir didelio vyno mėgėjo Aigars Nords iniciatyva. Šįkart vykome tik į Burbuliukų paradą. Bilietas vienam asmeniui - 39 eurai.

Nustebino aromatų sodrumu ir gausa, kurie lygiai taip pat atsispindi ir skonyje. Visą tai padėjo greičiau suprasti šampano dekantavimas...

Visada įdomu paragauti pirmojo prestige cuvee kūrinio. Nors teigiama, kad visuomet jis kuriamas 50/50 Chardonnay ir Pinot Noir, kasmet jis vis kitoks. 2004 šiuo metu demonstruoja skrebučio, vaisių aromatus, tačiau burnoje jis labai galingas ir žadantis, kad po keleto metų bus daug, daug įdomesnis. Tikrai verta palaukti.

Rengiamas privačia verslininko ir didelio vyno mėgėjo Aigars Nords iniciatyva. Šįkart vykome tik į Burbuliukų paradą. Bilietas vienam asmeniui - 39 eurai.
Įspūdingiausi šampanai
Juos buvo galima rasti, paragauti ir aptarti Rygoje, kur jau antrą kartą privačia iniciatyva rengiamas "Riga Wine & Champagne" festivalis. Per tris dienas galima buvo paragauti keliolikos vintažų "Moet & Chandon", Austrijos rislingų ir "Gruner Veltliner", "Tignanello" vintažų, dalyvauti "Burbuliukų parade" bei maisto ir vyno derinimo vakarienėje.
Pirmam kartui pasirinkome "Burbuliukų paradą", kur buvo galima degustuoti 80 rūšių šampano, šiek tiek mažiau cava, prosecco, francecorta bei kitų šalių putojančių.
Pateikiame kelis, kurie paliko didžiausią įspūdį, kurių galima įsigyti ir Lietuvoje.
Aprašymai po nuotraukomis.

E.Guigal Côte-Rôtie Brune & Blonde 2006. Šiaurės Ronos klasika su 96 proc, 'Syrah' ir 4 proc. 'Viognier'. Vynmedžių amžiaus vidurkis - 35 metai. 36 mėnesiai ąžuole, iš kurių 40 proc. buvo naujas ąžuolas. Dekantuotas. Puokšė juodųjų uogų - slyvų, sirpių vyšnių ir prieskonių aromatai. Labai subtiliai integruotas ąžuolas. Elegantiškas vynas, su gaivia, gyva rūgštimi ir gyvais, maloniai karstelėjusiais taninais.

Vienas geriausių derinių su Ronos vynu. Ypač gerai čia tinka vaisiai, avietė, kurie papildo anties krūtinėlės skonius.

"Rib room" restorano paisdidžiavimas ir išskirtinumas - šonkauliai. Veršienos, kuriai žaliava gabenama iš Vokietijos, ir kiaulienos. Lietuviški. Netikėta, bet čia vynas visiškai supasavo... Kiaulienos šonkauliukai dar dar buvo šiek tiek draugiškesni. Prie veršienos šefas Svajūnas siūlo greipfrutų padažą, kuris akivaizdžiai geriau derėtų su rimtu baltuoju, ąžuoliniu vynu. Mėsytės grietiniškumas taip pat gerai susigrotų su pvz ąžuolinio šardonė skoniais. Su Ronos vynu išryškėja dūmas.

E.Guigal Côte-Rôtie Brune & Blonde 2006. Šiaurės Ronos klasika su 96 proc, 'Syrah' ir 4 proc. 'Viognier'. Vynmedžių amžiaus vidurkis - 35 metai. 36 mėnesiai ąžuole, iš kurių 40 proc. buvo naujas ąžuolas. Dekantuotas. Puokšė juodųjų uogų - slyvų, sirpių vyšnių ir prieskonių aromatai. Labai subtiliai integruotas ąžuolas. Elegantiškas vynas, su gaivia, gyva rūgštimi ir gyvais, maloniai karstelėjusiais taninais.

Rinkoje pasirodė 2010 metų legendinis "Mas La Plana". Pirmasis šio vyno butelis pasirodė prieš 40 metų. Ta proga Lietuvoje viešėjo vyninės, kurią iki šiol valdo Torres šeima, prezidentas Miguel Torres jaunesnysis.

Rusva spalva, akivaizdžiai matosi, kad vynas sensta. Geria, kad jis nebuvo dekantuotas, nors teoriškai to tikrai norėtųsi. Rūkyti, žemiški, seno medžio, dervos aromatai ir skoniai. Gyvybingumą palaiko išlikusi rūgštis, taninai visiškai liesi ir lengvi. Tokiu vynu gali mėgautis ir be maisto.

Jubiliejinis. Ypač gyva, sodri, gili, neperregima spalva. Koncentruotas. Aromatuose dominuoja džiovinti vaisiai - slyvos, figos, likerizuotos vyšnios ir juodieji serbentai.

Rinkoje pasirodė 2010 metų legendinis "Mas La Plana". Pirmasis šio vyno butelis pasirodė prieš 40 metų. Ta proga Lietuvoje viešėjo vyninės, kurią iki šiol valdo Torres šeima, prezidentas Miguel Torres jaunesnysis.
Kilmingos Ronos išbandymas
Šįkart mūsų dekanteryje ir taurėse "E.Guigal Côte-Rôtie Brune & Blonde 2006". Rona dabar pasaulyje populiarėja, skinasi aukščiausius balus. Taigi, pasirinkome vieną iš didžiųjų, senas tradicijas turinčio gamintojo kūrinį. Vertinamas jis 90-92 balais. Žinote, lyg ir paprastas vynas. Kaip ta maža juoda suknelė. Bet su paslaptimi, kurią bandydamas taip paprastai įspėti, gali "pasimauti".
Degustuota iš "Riedel" taurės, specialiai sukurtos Ronos Hermitage vynui.
Degustavimas vyko prie "Rim Room" šefo Svajūno Jarmalos sukurtų patiekalų. Degustacijos detales rasite parašuose po nuotraukomis.
Mas La Plana nuo 1983-ųjų
Šis vynas - tik iš 'Cabernet Sauvignon', auginamų atskirame vynuogyne, netoli šeimos namų. Vynemdžiai sodinti praeito amžiaus septintojo dešimtmečio pabaigoje. Migel Torres norėjo sukurti Bordo stiliaus vyną, kas tuo metu Ispanijoje nebuvo labai įprasta. Reikėjo drąsos.
1983 derlius dar buvo 6 mėn. brandinamas naujose amerikietiško ir prancūziško ąžuolo stainėse, paskui 12 mėn. naudotose statinėse.
1996-ieji laikyti tik prancūziškame ąžuole, bet 18 mėn.
Detalesnė info apie derlius po nuotraukomis.

Pommery šampano namai vieni seniausių, su įdomia našlės Louise istorija. Jų rožinis - švelnios lašišos spalvos, dominuoja braškių ir morengo natos. Jame 7 proc. raudonojo vyno iš Bouzy kaimo, kuris garsėja Pinot Noir. Aperityvinis šampanas, bet būtų geras derinys su lengvomis salotomis, pagardintomis šviežiomis uogomis.

2005-ieji nebuvo į\ypatingi Šampanėje ir šis derlius neįeis į istoriją. Čia lygiomios dalimis dera Chardonnay ir Pinot Noir. 7 metai "ant mielių", grietinėlės, skrebučio natos dera su vaisiniu šviežumu. Dosage - 8 g.

Les Clos Pompadour - tai vieno vynuogyno prie Eperne kūrinys tik praeitą rudenį pasirodęs tinkoje. Tik magnumuose. Dirvožemis turi titnago, tuo jis įdomus vyndariui. Ir tai visai nemenkai jaučiasi vyne. 75 proc. Chardonnay, 20 Pinot NOir ir 5 prod. Pinot Menuier. Tokios proporcijos, kokios yra Pompadour vynuogyne. Dosage 7 g.

Pommery šampano namai vieni seniausių, su įdomia našlės Louise istorija. Jų rožinis - švelnios lašišos spalvos, dominuoja braškių ir morengo natos. Jame 7 proc. raudonojo vyno iš Bouzy kaimo, kuris garsėja Pinot Noir. Aperityvinis šampanas, bet būtų geras derinys su lengvomis salotomis, pagardintomis šviežiomis uogomis.
Iš Pommery rūsių
"Pommery šampano namai pristato 2005 metų derliaus šampaną, taip pat naują derlių iš prestige cuvee linijos ir šampaną iš vieno nediduko vynuogyno.
Pommery - lengvo stiliaus šampanas, kruis turi savo sekėjų ratą Lietuvoje. Šių namų prestige cuvve šampanas Cuvee Louise puikios elegancijos pavyzdys, turintis panašumo į Dom Perignon.
Daugiau info parašuose po nuotraukomis.